
Denne fermenteringskrukken er en fin mellomstørrelse Den har et lekkert design og rommer 2,5 liter. Krukken er et ekte håndarbeid fra Holland. Det følger 2 trykkstener, som skal legges opppå grønnsakene til slutt når du har fylt krukken med grønnsaker.
Det geniale med de gode gamle keramikk krukkene er at de tunge stenene du legger oppå kålen hindrer at luftboblene går ned i krukken. Boblene slippes ut gjennom en liten åpning i lokket. Lokket har en liten lufteluke. Når du heller vann i rennen rundt keramikklokket til krukken, dannes en vannlås. Luft slipper ut av krukken, men ingen luft slipper inn. Dette er bra for vellykket fermentering.
Krukkene er helt fri for bly og tungmetaller i leiren.
Her får du alle trinnene til hvordan du kan fermentere kål og andre grønnsaker:
Interessert i flere gratis fermenteringsoppskrifter: Gratis Ebok fra Annelies Schöneck kan lastes ned her
Hvis du ikke synes du får nok lake over grønnsakene, kan du lage en salt lake ved å koke 1 liter rent vann med 20 g salt og kjøle den ned. Denne laken kan du fylle på med.
Det er viktig å holde seg til rett saltmengde for å få et vellykket resultat av fermenteringen. Bruk vekt når du veier saltet i gram.
Melkesyregjæring er en fantastisk konservering- og videreforedlingsmetode for grønnsaker og ville vekster. Tradisjonelt har man i Europa melkesyregjæret hodekål (sauerkraut), men alt av grønnsaker kan brukes og en kombinasjon av forskjellige grønnsaker og ville vekster blir veldig godt.
På yten av alle grønnsaker finnes det naturlig melkesyrebakterier og andre mikroorganismer.
Ved melkesyregjæring skaper man et miljø der disse mikroorganismene trives og der andre uønskede organismer blir utkonkurrert.
Grønnsakene får en fantastisk aroma og god holdbarhet. Grønnsakene blir lett fordøyelige, inneholdet av mineraler, sporstoffer og enzymer bevares eller til og med økes.
Dette er faktisk en av de få konserveringsmetoden som beholder alle næringsstoffene i maten. Melkesyrede grønnsaker har et høyt innehold av levende mikroorganismer, dette er virkelig «probiotika» for vårt tarmsystem. Immunforsvaret styrkes, og det hjelper kroppen slik at den enklere kan oppta næringsstoffer fra den maten vi spiser.
Dette er vår beste råd for hvordan du skal behandle fermenteringskrukken: