
Begge nøttemelksposene kan brukes til å lage nøttemelk av ulike typer nøtter og frø, f. eks mandler, sesamfrø, hampfrø, hasselnøtter mm. Du kan også spire frø i den.
Mange nøttemelker som kan kjøpes, inneholder veldig lite nøtter. Noen nøttemelker er blandingsprodukter av f. eks nøttemelk og rismelk. Det kan være tilsatt sukker og tilsetningsstoffer i mye av det du kjøper.
Hvis du lager nøttemelk selv så får du fersk nøttemelk, du får mye høyere prosent andel nøtter i melken og du bestemmer ingrediensene.
Den ene nøttemelksposen er laget i nylon og den andre i bomullstoff.
Her er oppskriften steg for steg på nøttemelk:
Oppskrift på nøttemelker finner du Oppskrift på nøttemelk
Fyll posen ¼ full med frø eller gryn. Senk hele posen ned i rikelig med vann. La det være bløtlagt slik i noen timer, gjerne natten over. Løft så spireposen ut av vannet. Skyll frøene godt i rennende vann. La posen henge og dryppe fra seg, ned i en bolle. Skyll frøene 2 ganger om dagen, helt til det har begynt å komme små spirer til syne. Sett spirene ut i lyset. La de få vann når de begynner å vokse seg store og grønne.
Vreng posen med innsiden ut. Fjern det som måtte være inni av skall/frø. Vask hele posen i varmt vann med en liten dråpe såpe. Heng posen til tørk.
Skallrester fra nøtter og frø som blir igjen etter at du har laget melken, kan brukes i brød eller kjeks du lager.