x 

Chia frø 500 g

Chia produktfoto
Chia frø er det nye superfrøet! Stikkord er svært høyt innhold av omega-3 fettsyrer, høyt kalkinnhold og godt for magen.
Kr. 129,-
Utsalgspris inkl. rabatt
Du sparer
Pris / kg:

Om Sana Bona chiafrø:
Chia er et frø fra Mexico, som Aztekerne livnærte seg på i det 12.-16. århundre og som er like populært i Mexico i dag. Chiafrøene er en av de rikeste omega-3 kildene fra planteriket og inneholder mer flerumettet fett enn i linfrø. Frøene inneholder en rekke mineraler, og er særlig rikt på kalsium, jern, magnesium og sink.  2 ss. chia frø kan måle seg med kalkinnholdet i flere glass melk. Chia inneholder 583 mg kalsium pr 100 gram (gjennomsnittsverdi). Dette er fint å ta dersom man ikke drikker melk eller spiser melkeprodukter.

Chiafrø har også et høyt innhold av protein og inneholder alle de livsnødvendige aminosyrene vi trenger. Chiafrø blir derfor et fullverdig protein.
Chia er et slimdannende frø, slik som linfrø. Dette kan være fordelaktig på flere måter: Chia og linfrø kan erstatte hverandre i retter. Hvis du har diare eller er dårlig i magen kan du avhjelpe tarmen ved å spise chiafrø. Chiafrøene vil suge opp væske og regulere magen.

Egenskaper ved chiafrø:

Chiafrø er en svært god kilde til omega 3 fettsyrer sammenliknet med andre frø og matvarer. Se følgende tabell.
Innhold av omega-3 fettsyrer:
Chiafrø: 62,3 %
Linfrø: 54,6 %
Gresskarkjerner: 15 %
Soyabønner: 15 %
Valnøtter 5 %
 
2 ss. av chiafrø inneholder mer omega-3 enn en hel laksefilet. Chia frø er en av planterikets beste omega-3 kilder.

Chiafrø gjør at blodsukkeret ikke stiger så fort. Opptaket av karbohydrater forsinkes ved at det i tarmen blir en slags 'slimbarriere' å komme igjennom. Frøene svulmer opp og vil ta en del plass i mage/tarmsystemet. Det kan gi en metthetsfølelse, som kan være gunstig hvis du skal legge opp et kosthold for å gå ned i vekt.

 Spesielle opplysninger:

Chia kan ha kryssallergi med peanøtt og sesamfrø. Chiafrø ble 15 juli 2009 godkjent som mat i EU. Godkjennelsen gjelder chiafrø som max 5% i brødblandinger.. Vi gjør oppmerksompå at peanøtt- og sesamallergikere kan kryssreagere med chiafrø.

Hvordan chiafrø kan brukes:
Chiafrø kan spises som de er eller spires. Det beste er å knuse frøene så mye som mulig for å få mest mulig tilgang på det sunne fettet i frøene. Frøene kan knuses i en blender, kaffekvern eller morter.

Putt dem i din frokostblanding, ha det over frokostgrøt, legg de under pålegg på brødskiven, ha det i yoghurt sammen med andre nøtter og frø, putt de inni vaffelrøre (vil tykne røren), ha det i brød og rundstykker eller annen bakst. Ha det i smoothies, lag godterikuler med chiafrø inni eller bak chiamuffins.

Forøvrig lages det en egen helsedrikk med chiafrø i Mexico, der chiafrø blandes med lime/sitronsaft til en gelekatig drikk. Ideer og oppskrifter finner du på vår nettside under oppskrifter.

Når du skal spise chiafrø er det viktig å tilføre vann. Chia frø har den evne at de suger til seg 7 ganger sin egenvekt i væske. Det er best å la frøene svelle i en krukke og ikke inni magen din. Unntaket er om du maler de og bruker det i bakst.

Chiafrø har nesten ingen smak og kan tilsettes de fleste retter. Chiafrø kan spires som karse.

Næringsverdi pr 100 g:

Energi: 373 kcal / 1568 kJ
Protein: 18,01 g
Karbohydrater: 38,25 g
Fiber: 38,25 g
Fett: 34,66 g
- hvorav mettede fettsyrer: 3,51 g
- hvorav enumettede fettsyrer: 2,95 g
- hvorav flerumettede fettsyrer: 28,2 g
Kalsium: 0,583 g
Jern: 0,016 g
Magnesium: 0,421 g
Sink: 0,0048 g

Disse verdiene kan ha små avvik, noe som er vanlig for naturprodukter.

Inneholder ingen tilsetningsstoffer eller konserveringsmidler.

Sana Bona AS

Telefon: +47 67 15 51 01
E-post: info@sanabona.no