x 

Fermenteringskrukke 6,5L grønn

Bilde av en Fermenteringskrukke 6,5L grønn
Bilde av en Fermenteringskrukke 6,5L grønn
Bilde av en Fermenteringskrukke 6,5L grønn
Produktnummer:  81444
Ekte håndverk. Håndlaget lekker fermenteringskrukke på 6,5 liter, i en spesiell grønn farge. Stor i størrelsen og rommer mye. En veldig vakker krukke.
Kr. 849,-
Utsalgspris inkl. rabatt
Du sparer
Pris / kg:

Fermenteringskrukke 6,5 liter grønn  

Fermenteringskrukken i lekkert design som rommer 6,5 liter. Det følger med 2 trykkstener til krukken som skal legges på grønnsakene på toppen under fermenteringen. Luften kommer da opp og stenene hindrer at luftboblene går ned i krukken. Helt fri for bly og tungmetaller i leiren.

En utrolig pen krukke, som er et smykke på benken.

Oppskrift på hvordan lage fermenterte grønnsaker-surkål

Her får du alle trinnene til hvordan du kan fermentere kål og andre grønnsaker:

  1. Når du skal lage fermenterte grønnsaker, finsnitter du grønnsakene, og samler alt i en bolle, f. eks kål, gulrot, kål, evt. andre rotgrønnsaker som rødbet, pastinakk ol.
  2. Til dette kan du bruke en vanlig kniv, eller et rivjern til fermentering, som er laget for dette.
  3. Havsalt helles over grønnsakene og så må det stampes med knyttneven, eller med en stampestav. Stampingen skal gjøres helt til det kommer væske ut av grønnsakene. Det tar litt tid før væsken pipler ut. (Saltmål må holder: oppskrift 1 kg revet kål- 20 gr urrafinert havsalt).
  4. Melkesyregjæringskrukken vaskes (men ikke i kokende vann), og de 2 keramikk stenene kan kokes i noen minutter før bruk. Alt må være rent før grønnsaker med den dannede væsken helles i krukken.
  5. La det være ca 3-4 cm over grønnsakene opp til toppen av krukken. Da grønnsaken kan løfte seg litt.
  6. Keramikk stenene skal legges oppå grønnsakene. Det skal være så mye væske at stenene på toppen er dekket av væske. Da dannes det et anaerobt miljø.
  7. Lokket på fermenteringskrukken settes på. Det helles vann i vannlåsen, dvs. at det helles litt vann i den lille kløften som er på toppen av krukken rundt lokket.
  8. Så settes krukken i romtemperatur, f. eks på kjøkkenet i 2 uker. De siste 4 ukene lar du den stå kaldt. Det tar ca. 6 uker å lage de fermenterte grønnsakene.
  9. Når du skal spise av den, henter du etter behov fra krukken.
  10. Tips: Fyll over i et mindre glass. Ikke åpne fermenteringkrukken hele tiden. Da holder de fermenterte grønnsakene seg best. Du kan eksperimentere med ulike krydder som einerbær, dill, karve osv. Noen velger også å spise av grønnsakene før det er gått 6 uker.

Interessert i flere gratis fermenteringsoppskrifter: Gratis Ebok fra Annelies Schöneck kan lastes ned her 

Hvis du ikke synes du får nok lake over grønnsakene, kan du lage en salt lake ved å koke 1 liter rent vann med 20 g salt, og kjøle den ned. Denne laken kan du fylle på med.

Det er viktig å holde seg til rett saltmengde for å få et vellykket resultat av fermenteringen. Bruk vekt når du veier saltet i gram.

Om melkesyregjæring generelt

Melkesyregjæring er en fantastisk konservering- og videreforedlingsmetode for grønnsaker, og ville vekster. Tradisjonelt har man i Europa melkesyregjæret hodekål (sauerkraut), men alt av grønnsaker kan brukes, og en kombinasjon av forskjellige grønnsaker og ville vekster blir veldig godt.

På yten av alle grønnsaker finnes det naturlig melkesyrebakterier og andre mikroorganismer.

Ved melkesyregjæring skaper man et miljø der disse mikroorganismene trives, der andre uønskede organismer blir utkonkurrert.

Grønnsakene får en fantastisk aroma og god holdbarhet. Grønnsakene blir lett fordøyelige, inneholdet av mineraler, sporstoffer og enzymer bevares.

Dette er faktisk en av de få konserveringsmetoden som beholder alle næringsstoffene i maten. Melkesyrede grønnsaker har et høyt innehold av levende mikroorganismer, dette er virkelig «probiotika» for vårt tarmsystem. Immunforsvaret styrkes, og det hjelper kroppen slik at den enklere kan oppta næringsstoffer fra den maten vi spiser.

Når du skal lage fermenterte grønnsaker, finsnitter du grønnsakene og samler alt i en bolle, f. eks kål, gulrot, evt andre rotgrønnsaker som rødbet ol. Til dette kan du bruke en vanlig kniv eller et rivjern til fermentering som er laget for dette. Havsalt helles over grønnsakene og så må det stampes med knyttneven eller med en stampestav. Stampingen skal gjøres helt til det kommer væske ut av grønnsakene. Det tar litt tid, men vær tolmodig. Melkesyregjæringskrukken vaskes og de 2 keramikkstenene kan kokes i noen minutter før bruk. Alt må være rent før grønnsaker med den dannede væsken helles i krukken. Keramikkstenene skal legges oppå grønnsakene. Det skal være så mye væske at stenene på toppen er dekket av væske. Da dannes det et anaerobt miljø. Lokket på fermenteringskrukken settes på. Det helles vann i vannlåsen, dvs at det helles litt vann i den lille kløften som er på toppen av krukken rundt lokket. Så settes krukken i romtemperatur, f. eks på kjøkkenet i 2 uker. De siste 4 ukene lar du den stå kaldt. Det tar ca 6 uker å lage de fermenterte grønnsakene.

Når du skal spise av den, henter du etter behov fra krukken. Tips: Fyll over i et mindre glass. Ikke åpne 5 liters krukken hele tiden. Da holder de fermenterte grønnsakene seg best. Du kan ekperimentere med ulike krydder som enerber, dill, karve osv. Noen velger også å spise av grønnsakene før det er gått 6 uker.

Sana Bona AS

Telefon: +47 920 44 926 eller +47 900 28 776
E-post: info@sanabona.no