x 

Fermenteringskrukke 5L Mellomblå

Bilde av en Fermenteringskrukke 5L Mellomblå
Bilde av en Fermenteringskrukke 5L Mellomblå
Bilde av en Fermenteringskrukke 5L Mellomblå
Produktnummer:  81433
En av våre vakreste krukker. Laget av en hollandsk keramiker. Vi fører modellen i 3 farger. Den rommer mye og trykkstener følger med. Et smykke på benken.
Kr. 759,-
Utsalgspris inkl. rabatt
Du sparer
Pris / kg:

Fermenteringskrukke 5 liter mellomblå 

Denne fermenteringskrukken er en av våre vakreste krukker. Den er håndlaget av en keramiker i Holland. Den er stor, men veldig pen i proporsjonene, og rommer 5 liter. Det følger 2 store tunge trykkstener, som skal legges opppå grønnsakene til slutt når du har fylt krukken med grønnsaker.

Det geniale med de gode gamle keramikk krukkene er at de tunge stenene du legger oppå kålen, hindrer at luftboblene går ned i krukken. Boblene slippes ut gjennom en liten åpning i lokket. Lokket har en liten lufteluke. Når du heller vann i rennen rundt keramikklokket til krukken, dannes en vannlås. Luft slipper ut av krukken, men ingen luft slipper inn. Dette er bra for vellykket fermentering.

Krukkene er helt fri for bly og tungmetaller i leiren.

Oppskrift på hvordan lage fermenterte grønnsaker-surkål

Her får du alle trinnene til hvordan du kan fermentere kål og andre grønnsaker:

  1. Når du skal lage fermenterte grønnsaker, finsnitter du grønnsakene, og samler alt i en bolle, f. eks kål, gulrot, kål, evt. andre rotgrønnsaker som rødbet, pastinakk ol.
  2. Til dette kan du bruke en vanlig kniv, eller et rivjern til fermentering som er laget for dette.
  3. Havsalt helles over grønnsakene, og deretter må det stampes med knyttneven, eller med en stampestav. Stampingen skal gjøres helt til det kommer væske ut av grønnsakene. Det tar litt tid før væsken pipler ut. (Saltmål må holder: oppskrift 1 kg revet kål- 20 gr urrafinert havsalt).
  4. Melkesyregjæringskrukken vaskes (men ikke i kokende vann), og de 2 keramikk stenene kan kokes i noen minutter før bruk. Alt må være rent før grønnsaker med den dannede væsken helles i krukken.
  5. La det være ca 3-4 cm over grønnsakene opp til toppen av krukken. Da grønnsaken kan løfte seg litt.
  6. Keramikk stenene skal legges oppå grønnsakene. Det skal være så mye væske at stenene på toppen er dekket av væske. Da dannes det et anaerobt miljø.
  7. Lokket på fermenteringskrukken settes på. Det helles vann i vannlåsen, dvs. at det helles litt vann i den lille kløften som er på toppen av krukken rundt lokket.
  8. Så settes krukken i romtemperatur, f. eks på kjøkkenet i 2 uker. De siste 4 ukene lar du den stå kaldt. Det tar ca. 6 uker å lage de fermenterte grønnsakene.
  9. Når du skal spise av den, henter du etter behov fra krukken.
  10. Tips: Fyll over i et mindre glass. Ikke åpne fermenteringkrukken hele tiden. Da holder de fermenterte grønnsakene seg best. Du kan eksperimentere med ulike krydder som einerbær, dill, karve osv. Noen velger også å spise av grønnsakene før det er gått 6 uker.

Interessert i flere gratis fermenteringsoppskrifter: Gratis Ebok fra Annelies Schöneck kan lastes ned her 

Hvis du ikke synes du får nok lake over grønnsakene, kan du lage en salt lake ved å koke 1 liter rent vann med 20 g salt, og kjøle den ned. Denne laken kan du fylle på med.

Det er viktig å holde seg til rett saltmengde for å få et vellykket resultat av fermenteringen. Bruk vekt når du veier saltet i gram.

Om melkesyregjæring generelt

Melkesyregjæring er en fantastisk konservering- og videreforedlingsmetode for grønnsaker, og ville vekster. Tradisjonelt har man i Europa melkesyregjæret hodekål (sauerkraut), men alt av grønnsaker kan brukes, og en kombinasjon av forskjellige grønnsaker, og ville vekster blir veldig godt.

På yten av alle grønnsaker finnes det naturlig melkesyrebakterier og andre mikroorganismer.

Ved melkesyregjæring skaper man et miljø der disse mikroorganismene trives og andre uønskede organismer blir utkonkurrert.

Grønnsakene får en fantastisk aroma og god holdbarhet. Grønnsakene blir lett fordøyelige, inneholdet av mineraler, sporstoffer og enzymer bevares.

Dette er faktisk en av de få konserveringsmetoden som beholder alle næringsstoffene i maten. Melkesyrede grønnsaker har et høyt innehold av levende mikroorganismer, dette er virkelig «probiotika» for vårt tarmsystem. Immunforsvaret styrkes, og det hjelper kroppen slik at den enklere kan oppta næringsstoffer fra den maten vi spiser.

Når du skal lage fermenterte grønnsaker, finsnitter du grønnsakene og samler alt i en bolle, f. eks kål, gulrot, evt andre rotgrønnsaker som rødbet ol. Til dette kan du bruke en vanlig kniv eller et rivjern til fermentering som er laget for dette. Havsalt helles over grønnsakene og så må det stampes med knyttneven eller med en stampestav. Stampingen skal gjøres helt til det kommer væske ut av grønnsakene. Det tar litt tid, men vær tolmodig. Melkesyregjæringskrukken vaskes og de 2 keramikkstenene kan kokes i noen minutter før bruk. Alt må være rent før grønnsaker med den dannede væsken helles i krukken. Keramikkstenene skal legges oppå grønnsakene. Det skal være så mye væske at stenene på toppen er dekket av væske. Da dannes det et anaerobt miljø. Lokket på fermenteringskrukken settes på. Det helles vann i vannlåsen, dvs at det helles litt vann i den lille kløften som er på toppen av krukken rundt lokket. Så settes krukken i romtemperatur, f. eks på kjøkkenet i 2 uker. De siste 4 ukene lar du den stå kaldt. Det tar ca 6 uker å lage de fermenterte grønnsakene.

Når du skal spise av den, henter du etter behov fra krukken. Tips: Fyll over i et mindre glass. Ikke åpne 5 liters krukken hele tiden. Da holder de fermenterte grønnsakene seg best. Du kan ekperimentere med ulike krydder som enerber, dill, karve osv. Noen velger også å spise av grønnsakene før det er gått 6 uker.

Sana Bona AS

Telefon: +47 920 44 926 eller +47 900 28 776
E-post: info@sanabona.no