Vann Kefirkorn økologisk tørkede 5 g

0 Vurdering
Kr. 169,-
Prod.nr.: 81412
Med disse økologiske vannkefirkornene kan du lage en fermentert drikk, ved å gjære enten te, juice, eller vann, med sukker til kefir. Vi viser hvordan.

Hva er vannkefirkorn?

Vannkefirkorn tilsettes vann, juice, te ell. for å fermentere en drikk. Kefirkornene er dehydrerte, det vil si at de våkner til liv når de tilsettes væske. Kefirkornene vil formere seg, og de kan brukes om igjen. Du siler de fra den fermenterte drikken du har laget. 

Over 90% av sukkeret brukes under fermenteringsprosessen, noe som resulterer i en drikk med ett lite kaloriinnhold. Dette er et sunt alternativ til drikkevarer som brus eller el. Vannkefir kan smakes til med frukt, fruktjuice, eller urtete, noe som gir en fantastisk god smak.

Oppskrift på vannkefir med denne posen

Først må du aktivere kornene. Tilsett litt vann i en glasskrukke, løs opp 30 g sukker. Ha deretter kefirkornene i krukken, og dekk til med et klede. La det fermentere i 3-4 dager. Du tar ut vannkefirkornene, vasker de med lunkent vann. Denne prosessen må du gjenta 5-7 ganger til du ser at det er tegn på aktivitet. (Hvis det er tegn på aktivitet/fermentering må du ikke la fermenteringsprosessen gå mer enn maks 2 dager før du lager vannkefir av de). Nå er vannkefirkornene aktivert, og du kan lage kefir:

Løs opp 30 g sukker i romtemperert vann, før du tilsetter kefirkornene. De aktiverte kornene tilsettes deretter 6 dl vann og en bit frukt, rosiner eller en sitronskive. Du fermenterer så drikken i 24-48 timer, i romtemperatur (20-24 grader C). Det må være lufttilgang, så dekk til med et klede. Etter 1-2 dager er vannkefiren klar, og kan drikkes, eller lagres i kjøleskap for andre gangs fermentering, en dag til. Du kan gjenta prosessen i 7 dager etter hverandre. Deretter må kornene ligge i vann med sukker for en kortere periode for å aktiveres igjen (se nedenfor under oppbevaring). 

Hvordan oppbevare brukte vannkefirkorn?

Når du er ferdig med å fermentere, kan du enten sette i gang en ny batch med de samme kefirkornene, eller lagre de til senere bruk. Hvis du vil lagre kornene, lar du de enten ligge i melk for en kortere periode på maks 7 dager, eller putter dem i vann med litt sukker for en lengre periode opp til 2 mnd.

Gi bort ekstra kefirkorn 

Kefirkorn vokser stadig, så det er vanlig å gi bort kefirkorn til andre. Det finnes mange grupper på Facebook der det gis bort kefirkorn.

2. gangs fermenteringstips

Når du har fermentert 1. gang, så har du kefiren i en lukket beholder. Du kan la drikken etterfermentere enda en dag. Kefirkornene skal ikke være med på 2. gangs fermentering. Sett beholderen med helt lukket lokk en dag til, i kjøleskapet. Du vil få en litt sterkere fermentert smak når du fermenterer 2 ganger.

Opplysninger om vannkefirposen:

Uåpnet pose holder i 12 mnd. Er posen åpnet må den brukes med en gang. All fermentert mat og drikke kan inneholde spor av alkohol eller histamin. Sjekk alltid med lege hvis du ammer, er gravid eller skal gi drikken til små barn. 

Produsert i Slovenia. Økologisk sertifisert. 

Slik lager du vannkefir i kefirproduksjonskrukken

Fremgangsmåten er forklart ut ifra det kefirproduksjonssettet vi selger. Men du kan fint gjøre dette uten å bruke den, f eks i et glass.

1. Mål opp kefirkornene som er aktivert

Det første du gjør er å måle opp kerfirkorn. Det kan du enkelt gjøre ved måle opp i det integrerte begeret som finnes i topplokket. Mengden korn varierer ut ifra temperatur og individuelle smaksønsker. Generelt er anbefalingen å bruke 1 målebeger på 0,6 liter væske, samt 2 ss sukker, og 2 målebeger kefirkorn og 4 ss sukker til en 1,4-literskrukke.

2. Hell kefirkornene i glasskrukken

Hell kefirkornene i krukken og fyll på ønsket væske. Hell på vann (må ikke være kloret), sukker og evt. tørket frukt (f. eks rosiner). Se inspirasjon i oppskriftsheftet. Hver målestrek er 3 dl. 

3. Åpne topplokket -sett i gang

Topplokket åpnes slik at lufttilstrømningen starter. La krukken stå i romtemperatur i 1-2 dager. Første fermentering er ferdig etter 1-2 dager.

4. Hell ut og evt. tilsett smaker

Ta av topplokket og la silen være på.  Ønsker du å tilsette fruktjuice kan du gjøre det når drikken er silt. Du kan også bruke sitruspressen i topplokket til å presse saft ned i krukken etter siling.

5. Fermentering runde 2

Hvis du vil sette i gang 2 gangs fermentering, kan du f. eks presse sitrusjuice ned i krukken, sette på lokket, inkludert kefirkorn. Sett på lokket helt og sett krukken i kjøleskapet 1 dag for 2. gangs fermentering.

6. Hvis du ikke vil bruke sukker

Det finnes alternativer til bruk av sukker. Hvis du fermenterer med fruktnektarer, kan du kutte ut å tilsette sukker. 

Det er ennå ingen omtaler for dette produktet.

Logg inn for å skrive en omtale. Logg inn